Bandićev prijedlog demografske obnove Hrvatske

Prosječnu plaću od oko 5500 kuna neto uskoro će moći primati 13.500 Zagrepčanki s troje djece, 2700 s četvero te njih 1000 s petero i više djece. U prošloj godini rodilo se za oko 2000 manje djece nego u 2014. godine, a od sredine 2011. do sredine 2015. broj stanovnika Hrvatske smanjio se za 70.000

Nakon što je Gradska Skupština Grada Zagreba na izvanrednoj sjednici u srijedu potvrdila Prijedlog odluke o novčanoj pomoći za majki s troje i više male djece, sedamnaest tisuća zagrebačkih majki mogu aktivirati status majki odgajateljica.

Prosječnu plaću od oko 5500 kuna neto uskoro će tako moći primati 13.500 Zagrepčanki s troje djece, 2700 s četvero te njih 1000 s petero i više djece.

Zbog velikog zanimanja, valja podsjetiti na uvjete prema kojima zagrebačke majke mogu aktivirati status majki odgajateljica. Pravo će moći aktivirati žene koje su rodile, posvojile, ili skrbe o najmanje troje djece, od kojih najmlađe još nije polaznik osnovne škole.

Slijedeći uvjet ostvarenja prava na novčanu pomoć je da djeca žive s majkom u kućanstvu, da je majka nezaposlena u vrijeme podnošenja zahtjeva i da je neprekidno dok prima novčanu pomoć Republike Hrvatske s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja najmlađeg djeteta i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć te da i druga djeca imaju prebivalište u Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć.

 

Pročitajte više na portalu promise.hr