Rodna godina za kukuruz Pioneer!

Od iduće će godine, za proljetnu sjetvu, tvrtkaPioneer sjeme d.o.o. u svojoj ponudi imati dva nova hibrida kukuruza, ali i tri sorte soje, najavljeno je to na regionalnom Danu Pioneer hibrida kukuruza, održanom u Čađavici.

U ovom je demonstracijskom pokusu prikazano 16 hibrida od 300 do 600 FAO grupe dozrijevanja, od kojih je i pet eksperimentalnih materijala, koji su u tijeku ispitivanja i priznavanja. Najnoviji su hibridi u tipu zubana – P9900 iz FAO grupe 390 i P1535 iz FAO grupe 650.

P1535 je kasni hibrid isključivo za silažu, velike lisne mase i klipa, izraženog stay green efekta. Dok jeP9900 hibrid s možda i najvećim potencijalom rodnosti, traži bolju agrotehniku, dobra tla s jačim vodnim kapacitetom“, kaže Mario Bačani, product i marketing manager Pioneera. Ova je godina pogodovala kukuruzu, dodaje, pa je i ovaj hibird pokazao svoj potencijal na jednoj ovogodišnjoj lokaciji gdje je postigao prinos suhog zrna od 18 t/ha.

Pioneer sorte kukuruza

Popularni hibridi s jače razvijenim korijenom

Kao najprodavanije Pioneer hibride u Hrvatskoj, Bačani ističe novije hibride 9903 (FAO 390), 0023 (FAO 420) i 9911 (FAO 450) iz programa Optimum AQUAmax, s jače razvijenim korijenom za maksimalno iskorištenje vode u sušnim razdobljima.

Kao novitet u ponudi Bačani ističe i proširenje palete sjemena na soju. Pa će tako od sljedećeg proljeća hrvatski poljoprivrednici moći zasijati i tri Pioneer sorte soje – M10, M22 i B63, različitih grupa dozrijevanja.

Ovo je inače drugi regionalni dan polja namijenjen poljoprivrednim proizvođačima Istočne Hrvatske, dok je prošlotjedni Dan polja bio organiziran u Križevcima za sjeverozapadnu Hrvatsku, a idućeg će tjedna (u utorak 18. listopada) u Lipiku biti održan Dan polja za centralni dio kontinentalne Hrvatske.

Lucerna, soja, suncokret i uljana repica

Inače, ova je godina za djelatnike Pioneera i svečarska jer slave 90 godina postojanja i rada diljem svijeta. Osnovani 1926. godine u Americi, upravo je Pioneer bila prva kompanija u svijetu koja je prodala hibridni kukuruz. Krenulo se s 400 kilograma sjemena prije devet desetljeća da bi danas dostigli milijune prodanih kilograma hibridnog kukuruza na svim kontinentima.

 

Pročitajte više na portalu www.agroklub.com